Our Fixer Upper

After about a year and a half of preparations on my parents’ house, we started the remodel.  Here is our journey.

The Living Room and Front Entry

One of the most stunning changes to the house was the removal of the cedar siding and front door, and replacing it with drywall and a new, solid mahogany front door. We also changed the location of the office door, and opened the office up to the main living room. What was a small, cramped office is now an extension of the living room with a view.

Hover over the image to see the description, and use the arrows or thumbnails to navigate.

The Fireplace and Alcove

One of the more drastic changes to the living room was covering the old stone fireplace. The fireplace was dark and dirty, and the doors didn’t operate easily. We considered trying to remove and replace the firebox, but that would’ve required a massive change. Our painter suggested covering it with sheetrock, and I found a beautiful electric fireplace that could be used year-round, with or without heat.

Hover over the image to see the description, and use the arrows or thumbnails to navigate.

 

The Master Bathroom

Another huge change to the house was the master bathroom. The original design included a really weird “shed” that was part of the closet. It was complete with cedar siding “shingles” that collected dust. There was also an alcove in the master bedroom for a dresser that took up room in the master bath, so we planned to remove it. When the shed was removed, beautiful light poured in from the skylight.

The result was stunning. After new electrical with recessed lighting and a chandelier over the new freestanding tub, we couldn’t be more pleased with the results. (Check back for the installed tile…it’s currently in progress).

Hover over the image to see the description, and use the arrows or thumbnails to navigate.

Opening up the Kitchen

One of the first questions we kept getting from anyone interested in the house was "is it open concept?" Unfortunately, it featured a tiny pass-through bar and dark cabinets, which made the kitchen seem small.

So early on, we decided to remove the wall above the bar to open it up to the living room.

We had also discussed removing the heavy beams in the living room, and even adding small cabinets to the top of the kitchen cabinets to extend them to the ceiling, but after opening up the kitchen, the beams tied nicely to the kitchen and the cabinets didn’t seem too short anymore.

Hover over the image to see the description, and use the arrows or thumbnails to navigate.